Ensimmäistä kertaa järjestetty Ravintola Pellolla kutsui illallisvieraat Helsingin Malmille, Longinojalle nauttimaan illallista, jonka pääosassa olivat Green City Farm-pellon antimet. Illan aikana tutustuttiin reilun hehtaarin kokoiseen viljelyalueeseen ja sen kruunasi kahdeksan ruokalajin menu, joka oli upea ja onnistunut kokonaisuus. Illallisen täydensi teemaan sopivat juomat ja sujuva palvelu.
Ravintola Pellolla -illallinen oli Mission Positive Handprint-hankkeen pilottiravintola Perhon suuri unelma viedä ravintola sananmukaisesti pellolle. Illalliset järjestettiin kahtena lauantaina 27.8 ja 10.9. Loppuunmyytyihin illallisiin osallistui noin 40 ruokailijaa per ilta. Pellolta pöytään-termi (Farm to table) pomppaa nykyään esiin monessa eri yhteydessä. Se on muun muassa EU:n askel kestävän eurooppalaisen ruokajärjestelmän kehittämiseksi-strategia, mutta onpa sitä käyttänyt myös kauppaketjut mainonnassaan. Mutta harvoin sitä pääsee kokemaan näin konkreettisesti.
Tervetulomaljojen jälkeen Ravintola Pellolla-illan avasi Green City Farmin viljelyasiantuntijan Heidi Hovi-Sippolan ja puutarhurin Juha Niemelän vetämä peltokierros, joka antoi vinkkejä, mitä raaka-aineita myöhemmin lautaselta löytyy. Samalla käytiin läpi vuonna 2017 perustetun GCF:n toimintaa ja tutustuimme myös pellon kasvinäytemaahan, jossa pääsee tutustumaan QR-koodien avulla kasveihin.
Vuoden 2022 Pro Gaalan vastuullisuussarjan voittanut Green City Farm on kestävän kehityksen oppimisympäristö sekä ekologinen puutarha, joka sijaitsee Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksen yhteydessä. Green City Farm hienosti yhdistää eri aloja kuten kestävää gastronomiaa, matkailua, liiketaloutta ja puutarhatuotantoa. Opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan läpinäkyvästi ruokaketjun; mistä ruoka tulee ja miten se päätyy pöytään. Opiskelijoiden lisäksi myös yhteistyökumppanit voivat osallistua viljelyyn, ruoanvalmistukseen ja muuhun yhteisölliseen toimintaan. Green City Farmin pellolle voi varata kestävän tulevaisuuden peltokierroksen tai esittelyn erilaisille ryhmille. Hyvä idea esimerkiksi työpaikan tyhy-päivälle!
Kierroksen jälkeen istuuduimme pellon reunalle pitkään katettuun pöytään (n. 40 henkeä) ja varsinainen illallinen alkoi. Lämmin elokuinen ilta, valkoiset pöytäliinat, kiillotetut aterimet laseineen ja pellolle parkkeerattu Perhon ruokarekka, joka toimitti keittiön virkaa. Todella mieleenpainuva sympaattinen set-up.
Ravintola Perhon keittiöpäällikön Pauliina Jyrälän suunnitteleman menuun aloitti lupaavasti ”hörppy” varsiselleristä, kurkusta ja kurkkuyrtistä. Seuraavaksi meille tarjoiltiin paahdettua porkkanaa, fetan, hunajan ja mintun kanssa. Tässä annoksessa maut napsahtivat täydellisesti kohdilleen, Yksi illan ehdottomista kohokohdista!
Green City Farmilla on kokeiltu useampaa eri kyssäkaalilajiketta, mutta nykyään he keskittyvät vain yhteen ja ymmärrän miksi. Tämä kyssäkaali oli aivan maultaan niin eri tasolla ja sen takia se tarjoiltiinkin raakana, ohuesti viipaloituna pikkelöidyn raitajuuren kanssa. Aasialaisia vivahteita annokseen toi pyhäbasilika ja shiso. Seuraavana tarjoiltu sipuli ja Västerbotten juustoa timjamin kera oli kelpo umami-pommi. Valkoviini-voikastikkeessa haudutettu fenkoli jatkoi samaa laadukasta kokkaamista.
Ennen pääruokaa tarjoiltu ”maissiribsit” oli kekseliäs annos, joka osoitti kuinka paljon perusraaka-aineissa voi olla makueroja. Näin hyvän makuista maissia on ole syönyt missään. Pääruokavaihtoehtoina oli tarjolla karitsaa ja suippokaalia. Itse söin karitsaa, joka tarjoiltiin keltaisen tomaatin ja lipstikan kera. Ylikypsä, rullalle kääritty karitsa oli maukasta ja raikkaaseen tomaattilisäkkeen lipstikka toi sopivasti täyteläisyyttä. Jälkiruokana tarjottu herukka & ruusu & marenki oli raikas kokonaisuus, jonka täydensi mukana ollut pieni spongecake ja fermentoidut ruusunlehdet.
Kokonaisuudessaan menu oli upea raaka-aineiden ylistys. Pauliina Jyrälä joukkoineen tarjosi oivaltavan elämyksen, less is more.
Kokonaisuudessaan menu oli upea raaka-aineiden ylistys. Pauliina Jyrälä joukkoineen tarjosi oivaltavan elämyksen, less is more. Annokset oli tehty taitavasti, mutta raaka-aineiden omaa makua korostaen. Viini ja olut valinnat osuivat myös nappiin. Pääosin natu-viineistä koostunut juomapaketti toimi hienosti. Viinit olivat Let Me Wineltä ja olut Perhon omasta panimosta. Pakko on vielä mainita kuinka hienosti tarjoilun kulku toimi, aivan kuin tätä olisi harjoiteltu vuosia.
Illallinen ylitti odotukset kaikin puolin. Lämmin elokuinen ilta, peltomaisema, mainiota ruokaa ja juomaa, seuraa ja tunnelmaa. Pöydässä, meidän illallisvieraiden keskuudessa vallitsi yksimielisyys siitä, että toivottavasti nähdään ensi vuonna uudestaan!
Teksti ja kuvat: Mika Vitikka, Laurea-ammattikorkeakoulu / Mission Positive Handprint-hanke
Mission Positive Handprint -hanke
Mission Positive Handprint -hanke on Savonia-ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa tuetaan ravintola-alaa vihreässä siirtymässä ja muutoskyvykkyydessä kestävän kehityksen merkityksen kasvaessa yhteiskunnassa ja asiakkaiden arvomaailmassa. Hankkeen rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto ja se on osa unionin Covid-19- pandemian johdosta toteutettuja toimia.
#missionpositivehandprint #greencityfarm #perhoravintola #laureauas #jamk #savonia_amk #jamk_fi